dilluns, 25 de gener del 2010

Mirades que intimiden

Tot comença el dia que una comença a créixer. És quan te n’adones que les coses no són tan reboniques com te les havien pintat a la infantesa. Ho saps, però no ho comproves fins que no vas a viure a la ciutat, perquè als pobles la gent sol ser més discreta en eixe aspecte. A la ciutat, com bé diuen, “hi ha de tot”.

T’apetix sentir-te guapa. Per què no posar-te les botes altes i la faldilla que tant t’agraden? I el cabell solt, la melena a l’aire, que saps que et senta bé. Baixes al carrer i trepitges fort, pegues amb fermesa cada patada, i et sents contenta. Sentir-se bé amb u mateix és el primer pas per sentir-se bé amb la resta del món. Però la seguretat s’acaba quan arribes a la boca del metro. Mentre esperes que passe el de la teua andana, aquesta va omplint-se de gent. Els observes, i ells a tu, com és normal; aquestes observacions, però, no van més enllà de la curiositat innata, de la costum de mirar tothom. Però de repent apareix algú que té una mirada distinta, una mirada que intimida, una mirada que se’t clava a l’interior i et fa por. Et travessa el pit amb els ulls, i creus que les seues pupil•les poden creuar la tela de la faldilla i anar més enllà. Se li veu el deler fastigós en la mirada, en l’expressió, en el posat. Et sents incòmoda, intimidada, nua. Vols pegar a fugir, però d’altra banda tens la convicció que no passarà res, que hi ha més gent. En un moment t’atreveixes a mirar lentament cap on es troba ell i comproves que encara no t’ha perdut de vista.

Quan per fi arriba el metro, entres i busques un vagó allunyat de la seua presència. Quan te n’adones, s’ha assegut enfront de tu. No saps on mirar, no saps on amagar-te. Reposes el cap al vidre, deixes caure la mirada en la llunyania, creues les cames i diposites la bossa sobre aquestes, que es mantenen totalment rígides, com la resta del cos. En la primera parada que fa el transport, baixes. Camines de pressa i durant un instant no t’atreveixes a mirar enrere. Quan sents el soroll del metro que marxa retires la mirada a l’andana i comproves, satisfactòriament, que la por ha fugit dins el metro. Però ja no podràs restar tranquil•la la resta de la nit.

Cada dia em quede més al·lucinada de comprovar la realitat d'aquest món sexista i masclista, alhora que irrespetuós i desvergonyit. És inimaginable la quantitat de desfeinats queferosos i delerosos d'experiències irracionals que hi ha pel món. Sens dubte, es necessita un canvi en les mentalitats d'aquesta societat.

8 comentaris:

  1. Malauradament, la nostra societat tan desenvolupada i benestant en determinats aspectes encara no és capaç de comdemnar en bloc els casos de perversió i violència sexista. Els pervertits i els violadors campen pel món amb total impunitat.
    La solució al problema potser la tinga l'ensenyament, un ensenyament compromés amb la igualtat i la normalització de la sexualitat, una educació basada en el respecte i en la supressió dels prejudicis envers els gèneres.

    ResponElimina
  2. La ciutat és anònima i violenta

    ResponElimina
  3. Es lo que Josep dice. La educación es responsable del futuro de cualquier persona, de su mentalidad. El sexo sigue siendo algo malo; por eso la mujeres culpable de lo que la pueda ocurrir (lujuria, deprabación y mujer van de la mano). Lo prohibido llama a la enfermedad, y esa enfermedad se presenta en forma de enfermizo -valga la redundancia- morbo. Ese morbo que lleva a los predicadores de los pecados capitales al calabozo.
    La educación represiva es la culpable, la represión de lo natural, no lo apacigua sino que lo abomina.

    ResponElimina
  4. Me caguen Deu!!
    I tu no li vas dir; estas seguintme so cerdo?
    Una cosa es si estas soles pero al tren si hi ha gent, segur que si es posa xulo algu t'ajudaria.
    Cuidao laieta. ptonets
    Miquel

    ResponElimina
  5. Jejeje
    Sí, sort que al metro sempre hi ha gent.
    Gràcies, aniré amb compte.

    ResponElimina
  6. Uf, crec que m'he trobat prou vegades en eixa situació. Però amb una diferència: la meua mirada no travessava ni intentava travessar res, era més perduda que una altra cosa. I lo fort és que m'ha arribat a passar que la xica isca corrent sense pràcticament haver-me fixat en ella!

    Vivim en un món perillós; fins jo m'he vist creuant el carrer front una mirada d'aquestes, un món que desconfia de l'estrany. Mai em fiaria d'un home que duu bigot, que és negre, moro, indio, barbut, que va fumant un porro, duu xandall, o, simplement, la mirada és més fixa de lo normal.

    I si és de nit, s'intensifica...

    ResponElimina
  7. Cosas que ni te imaginas que podrian pasar...
    y menos en un inocente dia en el que decides aprovechar el sol, la compañía y la naturaleza de un parque de la ciudad...

    Pero nosotras somos mas fuertes que todo eso, y no dejaremos que esa gente desvergonzada y miles de calificativos mas que no voy a decir por aqui, nos estropeen el dia verdad? :) y mucho menos las ganas de reirnos en su propia cara!

    Un besito Lai! Nos vemos mañana!!

    ResponElimina
  8. Sí, davant de tot han de veure que som més fortes que ells.
    :) Pero eso sí, también te digo que gracias que estabas tú, que si no yo no sé qué hago...jeje

    ResponElimina