dimecres, 28 de juliol del 2010


“Temps de batuda”, d'Enric Valor, és un llibre que m’ha ajudat a conéixer més de la vida dels nostres avantpassats. Situat en els primers mesos de la Guerra Civil a les terres de Castalla, és el reflex de la vida a un mas d’una família que, en temps difícils, torna al seu poble des de la gran ciutat, València, en l’època de la batuda. A la història es mostra quant mal es va fer durant la guerra, tant d’una banda com d’altra, i com els extrems mai són bons. També ens ensenya que allò que val són els fets de cadascú, allò que u demostra, i no la sang que corre per les venes.

El llibre és un autèntic recopilatori dels utensilis dels masos, de la botànica de la zona, del treball agrícola i de la vida a un mas de la muntanya. A tots aquells que sou de poble, de la vesant meridional del País i sobretot a la gent gran que ha viscut aquestes experiències, el mestre Valor vos agradaria molt.

“Temps de batuda” va arribar en un moment idoni, en què les paraules de la dedicatòria sonaven a glòria i il•lusió. Frederic és, sense dubte, el teu retrat d’aquella època. Amb la Ireneta no m’identifique, no sóc tan valenta i forta. Se’n va, ara, amb la glòria, i s’emporta la il•lusió. Per a cada etapa hi ha un llibre, i aquest l’identificaré sens dubte amb les darreres setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada